22 april, Picton, Nya Zealand

Idag är vår sista dag på Sydön, imorgon bitti tar vi färjan tillbaka till Wellington. Så…… vad har vi gjort idag? Efter den korta resan från Havelock till Picton (tog ca 40 min), så checkade vi in på Picton B&B, tog en snabbrunda på stan (hann med en fika), därefter blev vi upplockade av Tourbussen för att följa med på en fyra timmar vin tur.

Vin turen

Vi var tolv personer samt en guide/ chaufför på turen. Av oss tolv så var det tre personer som inte provsmakade vinerna (en kvinna och en man, samt en bebis (förståeligt)).  Guiden Anette var från Tyskland, så hon var lätt att förstå, (Nya Zealändare har annars en mycket speciell dialekt).  Emellan de fyra besöken på de olika vingårdarna så berättade guiden att det speciella klimatet på Sydön lämpar sig bäst för druvor till vita viner, röda druvor vill inte ha för stora temperaturskillnader. Vädret på Sydön växlar en hel del och det kan bli upp till 25 grader på dagen och på natten kan det gå ned till 8 grader. Vi fick veta att det på Nya Zeeland finns ca 40 miljoner får och ca 4,5 miljoner människor, nästan alla på Nya Zealand har några får. Det finns ju även väldigt mycket kor här, man exporterar mycket stora mängder mjölkpulver till Kina. Nog om får och kor. Hur gick vinprovningen till? Vi har ju pratat om att vi ville åka på en vinprovning någon gång. Vi hade nog en tanke om att vi då skulle få gå ute bland vinrankorna och titta, men nej, så blev det inte. Vi kom lite för sent till Nya Zealand, de är på väg mot vintern och man har redan skördat, bladen på vinrankorna var ganska gula, det som är kvar att skörda är druvorna till dessertvinet.

Vår vin tur gick till på följande sätt: vi besökte fyra vinproducenter (Framingham, Drypande, Huia och  White haven). På samtliga ställen fick vi provsmaka viner tillverkade av olika druvor såsom Sauvignon Blanc, Pilot gris, Pinot noir, Riesling och Montepulciano. Det var tur att man bara fick en liten skvätt i glaset för varje vinsort, det blev ju en hel del skvättar.

Guiden var duktig och förklarade en hel del om vinrankorna och hur de får maximalt med solsken, hur man håller borta annan växtlighet som kan ge skugga, jämnar ut dygnstemperaturen och hur man kan hålla koll på att plantorna mår bra och om det finns risk för ohyra etc. Genom att låta fåren beta runt plantorna (fåren äter bara med huvudet nedåt, alltså inte druvor), lägga ut stenar runt stammen (stenen avger sedan värme under natten) och att plantera rosor i änden av vinrankorna (dessa angrips först av ohyra, vilket ger tid för åtgärder). Det går även åt mycket vatten, 8 liter per planta och dygn. På Nya Zealand betalar ingen för vatten, odlarna måste dock ansöka om vatten rättigheter.

Innan vi lämnades tillbaka till Picton så besökte vi Makana chokladfabrik, ojojoj vad god choklad, vi köpte Macadamia toffee, mums………..

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *